Root/unroot : Avantaje si dezavantaje! Cum se face root?

Root/unroot : Avantaje si dezavantaje! Cum se face root?

Ce inseamna root si cum se face root?
Multe terminale mobile, tablete si tot ce utilizeaza sistemul de operare Android sunt “brand-uite” de catre companiile respective (Orange, Vodafone, Telekom etc.).

Practic, asta ce inseamna?
In loc sa aveti un sistem “curat”, acesta vine cu aplicatii preinstalate cum ar fi “Contul meu, Antivirus, Orange Cloud, Orange Film, Orange Travel, OrangeTV Go” si multe altele (chestie numita bloatware).
Cum se face root
Intr-un sistem de operare, majoritatea claselor sunt utilizatori si administratori. Pentru ca sistemul sa va permita sa scapati de aplicatiile respective, aveti variante precum :
-nevoia drepturilor de aministrator
-unele va permit dezactivarea aplicatiilor din setari (dar nu puteti sa le dezinstalati; obtineti totusi o incarcare mai rapida a sistemului si o optimizare mai buna de functionare)

Sistemul Android vine de obicei cu drepturi de utilizator. Daca doriti ca sistemul de operare sa fie mai rapid, ca “telefonul sa mearga mai usor”, ori daca nu doriti sa cumparati aplicatiile si le descarcati de pe internet, atunci se poate sa aveti nevoie de acces la root.

Accesul la root (root insemnand radacina -> ne duce cu gandul la directoarele de baza ale unui sistem) se face prin rootarea telefonului. Aceasta poate fi facuta prin instalarea unei simple aplicatii, schimbarea sistemului de operare cu un sistem de operare preferential (care cel mai probabil e deja rootat), ori prin folosirea unui laptop/calculator. Printre cele mai usoare, ar fi ultima varianta.

Cum se face root?
Exista foarte multe variante; noi o sa ne axam pe una usoara. Inainte de toate, avem nevoie de dispozitivul caruia dorim sa-i facem root si cablul acestuia de date. Odata avute acestea, instalam un program numit iROOT (daca doriti direct instalarea versiunii apk, nu aveti nevoie de cablul de date si de pc/laptop).

Pentru ca programul sa va detecteze telefonul si sa va poata da acces la root, trebuie sa activati in telefon “USB Debugging”. Aceasta se face:

– La Android 2.3 – Navigati catre setari (Settings) -> Aplicatii (Applications) -> Dezvoltare (Developpement) -> Bifati USB debugging/ Android debugging

– In Android 4.0 -4.1.2 – Navigati catre setari (Settings) -> Optiuni dezvoltator (Developer options) -> Bifati Android Debugging

– Versiunile de Android mai noi de 4.2 – Navigati catre setari (Settings) -> Despre telefon (About phone) -> Click pe Numar versiune (Build number) -> Dupa 3 apasari veti primi mesaje de genul “Esti la 4 pasi de modul dezvoltator” -> Dupa al 7-lea click veti primi un mesaj precum ca optiunile de dezvoltator apar in setari, la sectiunea “Despre telefon” -> Intrati pe Optiuni Dezvoltator (Developer options) -> Bifati USB Debugging/Android Debugging)

Dupa instalarea iROOT pe pc/laptop (instalare generala “next next”…) si urmand pasii de mai sus, conectati telefonul la pc/laptop
Click pe Connect, apoi iROOT va descarca driverul pentru telefonul vostru; urmati instructiunile de pe ecran si aveti acces la root.

Avantaje:
– Personalizarea sistemului de operare;
– Scapati de aplicatiile preinstalate;
– Sunteti “Dumnezeul” telefonului = aveti acces in multe locatii;
– Blocarea aplicatiilor;
– Imbunatatirea duratei de viata a bateriei si a telefonului;
– Deblocarea unor functii ascunse;
– Posibilitatea de instalare a aplicatiilor fara plata acestora;
– Rularea aplicatiilor speciale;
– Eliberarea memoriei.

Dezavantaje
– Telefonul se poate “virusa” mai usor, aplicatiile avand si ele acces la mai multe functii;
Garantia dispare (trebuie sa faceti unroot, exact ca root pentru a putea avea acces la garantie; totusi, nu toate companiile sunt atente la asa ceva);
– Exista posibilitatea sa gresiti ceva, astfel telefonul o sa fie brick=caramida (se numestre brick pentru ca nu mai aveti ce sa faceti cu el; tehnic, e “degeaba”);
– La instalarea unui sistem custom, netestat ajungeti sa aveti perfromante mai rele ca inainte = telefonul sa va mearga mai greu.

ATENTIE!!!

Tot ce faceti pentru rootarea unui dispozitiv, faceti pe riscul vostru; nu va garanteaza nimeni succesul unei operatiuni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.